Opbouw 4-pers. reisauto – alu profielen

Tot nu voldeden de multiplex-uitgevoerde meubels prima en dat zou in de toekomst ook wel weer kunnen. Toch zijn er diverse andere opties, die mogelijk ook interessant zijn. Bijvoorbeeld het gebruik van aluminium profielen en koppelstukken, waarmee je snel een eenvoudig je meubels in elkaar kunt zetten en door plaatmateriaal te gebruiken dat geen afwerking behoeft (multiplex met HPL toplaag) is tijdwinst te behalen. In deze post een alternatieve inbouw, op basis van zo’n alu-systeem.

De wensen voor de inbouw zijn al in een eerdere post voorbij gekomen (zie ook Concept). Dezelfde uitgangspunten zijn ook bij het ontwerpen van een inbouw met aluminium profielen aangehouden. Door de variƫteit aan profielen en koppelstukken van het systeem is het mogelijk gebleken een goed gebalanceerd ontwerp te maken, nagenoeg alle eisen kunnen erin verwerkt worden.

Nadeel van het systeem is de prijs; het profiel kost al snel 5-9 euro per meter, en je hebt er toch een meter of 40-50 van de diverse soorten voor nodig. Komt nog bij dat er bij lekker creatief aan de slag gaan behoorlijk wat koppelstukken nodig zijn: een stuk of 70! En gemiddeld kost een koppelstuk 2-5 euro (de met staalkern versterkte versie dan). Een volledige inbouw komt dan al snel op 500 euro voor profielen en koppelstukken. Daarbij komt dan ook nog het plaatmateriaal (+/- 250 euro per plaat van 1.22 x 2.44m), waar er minimaal 2 van nodig zijn en samen met wat kleinmateriaal is de rekening dan al snel opgelopen tot boven de 1000 euro.

Afgezet tegen een inbouw met alleen multiplex lopen de kosten nogal hoog op voor wat betreft het aluminium snelbouwsysteem. Daar staat wel tijdswinst tegenover en daarbij geeft het een heel andere ‘sfeer’. Het zal niet bij iedereen in de smaak kunnen vallen. De duurzaamheid zou groter moeten zijn, door de gebruikte materialen. Kort gezegd: gemak en kwaliteit hebben z’n prijs!

Leave a Reply